
Irish Aviation Authority 
The Times Building 
11–12 D’Olier Street 
Dublin 2, Ireland 
www.iaa.ie 
 
Safety Regulation  
Division 

Údarás Eitlíochta  
na hÉireann 
Foirgneamh na hAmanna 
11–12 Sráid D’Olier 
Baile Átha Cliath 2, Éire 
 
Rannán na Rialachán  
Sábháilteachta 

AERONAUTICAL 
NOTICE 

 
No. P.23 

ISSUE 02 
DATE 04.03.22 

 

 

 

 
 

 

IRISH AVIATION AUTHORITY Page 1 of 2 
 

Licensing Requirements for EASA Part-FCL licensed pilots carrying out Search and 
Rescue, Firefighting or Coastguard activities which are not subject to the EASA 

Regulation  
 

The Irish Aviation Authority, in pursuance of Article 4 and Article 36 of the Irish Aviation 
Authority (Personnel) Licensing, Order (S.I. No. 333 of 2000) (hereinafter referred to as “the 
Order”), hereby directs that:- 
 

1. The holder of a commercial or airline transport pilot licence and, if appropriate, an 
instrument rating endorsed thereon, issued in accordance with the EASA regulation 
shall be exempt from the requirements of Article 5 (requirement to hold an appropriate 
licence issued or validated by the Authority or a JAA licence) and Article 19 
(requirement to hold an instrument rating for flight under Instrument Flight Rules) of 
the Order when they are acting as a flight crew member of an aircraft registered in the 
State which is carrying out search and rescue, firefighting or coastguard activities or 
services, provided that :- 
 

a. Such flight crew member is at all times the holder of a valid commercial or 
airline transport pilot licence, and, if appropriate, an instrument rating endorsed 
thereon, and a Class 1 medical certificate all issued in accordance with the 
EASA Regulation; 

 
b. the holder of such a licence shall not, for the purposes of this Direction, exercise 

any privilege relating to instruction or examining in flying which may be 
attached to or be associated with the licence unless otherwise authorised in 
writing by the Authority;  
 

c. the exemption from Article 19 of the Order shall not apply to the holder of an 
En-Route Instrument Rating issued under the EASA Regulation; and, 

 
d. if the Authority sees fit to do so, it may at any time, in writing, prohibit the holder 

of such a licence from exercising the licence privileges allowed by this Direction 
and, in that event, such licence shall cease to be deemed to be a licence 
exempted by the Authority under the provisions of this Direction. 

 
 

2. In the event that any person considers that “similar activities or services” within the 
meaning of Paragraph 3 of Article 2 of Regulation (EU) No 2018/1139 should be 
exempted from the requirements of the Order, they shall submit a case in writing to the 
Authority for inclusion of such activity or service in an amendment of this Direction. 

 
This notice replaces Aeronautical Notice P.23 at issue 01, which should be discarded. 

 
     
Aviation Regulator/ Chief Executive Designate 

Irish Aviation Authority 
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Explanatory Note 
 

 
(This note is not part of the Direction and does not purport to be a legal interpretation). 
 

1. This Direction exempts the holder of an EASA Part FCL professional pilot licence from 
the requirement to hold an Irish-issued national licence or an Irish-issued validation or 
any JAA Member State’s JAR-FCL Licence when acting as a flight crew member of an 
aircraft registered in the State which is carrying out search and rescue, firefighting or 
coastguard activities. 

 
2. The exemption is necessary because Regulation (EU) No 2018/1139 which, inter alia, 

provides for the issue of the EASA Part-FCL pilot licence, also acts so as to remove 
these ‘state activities’ from its scope.  These ‘state activities’ are thereby left subject to 
national or JAR-FCL pilot licensing requirements. 
(Refer Paragraph 3 of Article 2 -“Scope” – of  CHAPTER I- “PRINCIPLES” of 
Regulation (EU) No 2018/1139 (as amended) - which states that:- 

“2. This Regulation shall not apply to: 
aircraft, and their engines, propellers, parts, non-installed equipment and 
equipment to control aircraft remotely, while carrying out military, customs, 
police, search and rescue, firefighting, border control, coastguard or similar 
activities or services under the control and responsibility of a Member State, 
undertaken in the public interest by or on behalf of a body vested with the 
powers of a public authority, and the personnel and organisations involved in 
the activities and services performed by those aircraft.” 
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